Sifiliz

Sifiliz

Sifiliz, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Sifiliz hastalığının değişik evreleri vardır; birincil, ikincil, bekleme ve üçüncül dönem. Hastalık her evrede değişik belirtilere sebep olur. Tedavi edilmediğinde hastalık belirtilen evrelerde ilerler.

Sifiliz nasıl bulaşır?
Sifiliz hastalığının oluşturduğu lezyona oral, anal veya vajinal ilişki yoluyla direk temas ile bulaşır. Lezyon yani yaralar penis etrafında, vajende, anüste, hatta son barsak denen rektumda, dudak veya ağız içinde bulunabilir. Eğer anne hasta ise bebeğine de bulaştırır.

Sfiliz lezyonu nasıl görünür?
Sifilizin değişik evrelerde ilerlediğini söylmiştik. Her evredeki lezyon farklı görünür. Birinci evredeki kişide infeksiyonun vücuda giriş yerinde veya etrafında yaralar olur. Bu yaralar genellikle sert, yuvarlak ve ağrısızdır bu yaralar çok bulaştırıcıdır. İkincil evredeki lezyonlar ise tüm vücuda yayılmış döküntü şeklindedir, lenf nodlarında şişlik ve ateş vardır, bu döküntülerin de bulaştırıcılığı yüksektir. Bu iki evredeki belirtiler hafif olduğu için kişi hasta olduğunu farkedemeyebilir. Bekleme fazında ise hiçbir belirti yoktur. Üçüncül evrede ciddi tıbbi sorunlar oluşur. Üçüncül sifilizde doktor teşhisi bazı testler ile koyar. Üçüncül sifilize gelindiğinde mikrop kalp, beyin ve diğer birçok organda hasar oluşturmuştur.

Sifilize yakalanma şanssızlığınızı nasıl azaltırsınız?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapmanın önlenmesi için tek yöntem anal , vajinal veya oral seks YAPMAMAKTIR.

Eğer cinsel aktifseniz hastalığın size bulaşmaması için yapabileceğiniz şeyler:

  • Uzun süreli tek eşli bir ilişki yaşamak
  • Her cinsel ilişkide yeni bir prezervatif yani kondom kullanmalısınız. Kondom ile kaplı olmayan bölgenin yaralara temas etme ihtimali olduğu için sifilize yakalanmanızı kesin önlemez.

Sifiliz kapma riski benim için de var mı?
Korunmasız şekilde ve bilinmedik biriyle anal, oral veya vajinal ilişkiye giren her insan sifilizi kapabilir. Doktorunuz ile açık ve dürüst bir şekilde konuyu paylaşın ve sifiliz için veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmak istediğinizi söyleyin.

  • Hamile kadınlar gebeliklerinin ilk üç ayında mutlaka sfiliz testi yaptırmalıdır.
  • Cinsel aktifseniz ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren bir erkekseniz veya AİDS olan birisi ile yaşıyorsanız veya eşinizde sifiliz teşhisi konulduysa düzenli aralıklarla sifiliz testini yaptırmalısınız.

Sifiliz hamileliğimi nasıl etkiler?
Eğer hamileyseniz ve sifiliz teşhisi konulduysa, doğmamış bebeğinize hastalığı bulaştırırsınız. Sifiliz bebeğinizin düşük doğum ağırlığında doğmasına neden olur. Sifiliz olan bir bebek çok erken doğabilir veya anne karnında ölebilir. Bebeğinizi korumak için gebeliğiniz süresince en az bir kere sifiliz için test yaptırmalısınız. Eğer test sonucunuz pozitif ise acil tedavi olmalısınız.

Sifilizin tedavisi var mıdır?
Evet, sifiliz doğru antibiyotik ile tedavi edilebilir. Fakat tedavi hastalığın oluşturduğu hasarları geri döndürmez.

Sifiliz tedavisi gördüm bir daha hastalığı kapar mıyım?
Sifilizi bir kere geçirmek bir daha hastalığı kapmanızı engellemez. İyi bir şekilde tedavi olmuş olsanız dahi tekrar hasta olabilirsiniz. Sadece laboratuvar testleri bunu net bir şekilde söyleyebilir. Tedavi bittikten sonra dahi takip döneminde testler yaptırmaya devam etmelisiniz. Cinsel eşinizde sifiliz olup olmadığı aşikar olmaz. Çünkü yaralar vajen içinde, anüste ve ağız içinde yani göremeyeceğiniz yerlerde olabilir. Siz tedavi olsanız dahi eşiniz hasta ise size hastalığı tekrar bulaştırır.

Her anı güvenli yaşa, geleceğini koru. Sifilizi kapma.


Bizi takip et, hediyeni kap


İletişime Geç

Bize özgürce soru sorabilirsin. Emin olabilirsin ki tüm soruların samimiyetle olduğu kadar tıbbi ve bilimsel veriler kullanılarak cevapladırılacak. Sağlıklı bir toplum için kimsenin konuşmadıklarını seninle rahatça konuşacağız. Kimsenin anlatmadığını anlatacağız!

Özgürce Soru Sor
Kişisel bilgilerin gizliliğine önem veriyoruz.

E-mail Gönder: bilgi@aniyasama.com