Hamile kalmak istemiyorsanız gebelikten korunun.

Hamile kalmak istemiyorsanız gebelikten korunun.

Hamileliği henüz planlamadığınız bir dönemdeyseniz mutlaka gebelikten korunmalısınız. Adet gören her kadın gebe kalabilir. Bu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın. Gebelikten korunmanın en kesin yolu, yani %100 etkili olan yöntemi penisin vajinaya yaklaştığı yani spermin vajene ulaştığı bir ilişkiye girmemektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı istiyorsanız ten tene temastan ve herhangi bir vücut sıvısının size değmesinden kaçınmalısınız. Ama gerçekçi olmak gerekirse herkes hayatlarında istedikleri bir dönem cinselliği yaşayacak. Peki bu dönemde gebe kalmamak ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemek için ne yapılmalı ?

Oral, vajinal veya anal seks yaptığınız her seferinde yeni açılmış bir kondom kullanmanız sizi cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapma ihtimalinizi düşürür. Penisin vajene ilerlediği şekilde ki cinselliği her yaşadığınızda mutlaka doğum kontrol yöntemini kullanmalısınız ki gebe kalmayasınız.

Kondom , prezervatif veya kılıf olarak da biliniyor. Hem gebelikten hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan aynı anda koruyan tek yöntemdir. Fakat gebelikten korunmak için kondoma ek olarak diğer yöntemlerden birini, mesela doğum kontrol hapı, spiral veya aylık iğne gibi, kullanmanız daha etkili olacaktır. Böylelikle cinsel yolla bulaşan hastalıktan korunduğunuz gibi iki kat olarak da gebelikten korunursunuz.

Doğum kontrol hapı, aylık iğne, spiral, hormonlu spiral veya implanon gibi yöntemleri kullandığınız sürece gebe kalmazsınız. Halk arasında doğum kontrol yöntemini hiç çocuk doğurmamış kadın kullanırsa bir daha çocuğu olmaz gibi bir söylem var. Bu kesinlikle yanlıştır. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanıp sonrasında bıraktığınızda gebe kalma potansiyeliniz normale döner. Yani gebe kalmama sorunu yaratmaz.

Öğrenci veya yoğun çalışan kişilerin doğum kontrol hapını unutma sorunu olabilir. Bu nedenle spiral veya implanon gibi bir kere vücuda yerleştirildikten sonra takip gerektirmeyen yöntemleri tercih etmelerini öneririm. Hiç doğum yapmamış veya daha önce hiç gebe kalmamış kadınlar spirali rahatlıkla kullanabilir. Doğurganlıklarına zararı olmaz.

Eğer birden fazla cinsel partnerınız oluyorsa veya partnerınızın sizden başka cinsel birliktelikleri olduğunu düşünüyorsanız düzenli aralıklarla cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmalısınız.

Herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalığınız varsa partnerınıza bu konuda mutlaka bilgi vermeli ve dürüst olmalısınız.


Bizi takip et, hediyeni kap


İletişime Geç

Bize özgürce soru sorabilirsin. Emin olabilirsin ki tüm soruların samimiyetle olduğu kadar tıbbi ve bilimsel veriler kullanılarak cevapladırılacak. Sağlıklı bir toplum için kimsenin konuşmadıklarını seninle rahatça konuşacağız. Kimsenin anlatmadığını anlatacağız!

Özgürce Soru Sor
Kişisel bilgilerin gizliliğine önem veriyoruz.

E-mail Gönder: bilgi@aniyasama.com